Kintsugi în Business

30 aprilie 2020

 

de Marina Dumitrescu

 

Întreg mediul de business se întreabă cum se vor descurca cu pierderile câștigate pe perioada stării de urgență și până la ridicarea tuturor restricțiilor, când se presupune că activitățile vor putea fi desfășurate în parametri normali, cu speranța că noul “normal” va fi mai bun decât cel răpus de COVID-19.


Perioada aceasta, fie că este un test la nivel mondial, sau nu, provoacă oamenii să ia decizii rapide în condiții de stres. Vă amintiți cu toții de formularea aceea din CV-uri “eficient în condiții de stres”? Ei bine, acum se vede clar cine a fost sincer în CV, fie că este vorba despre un antreprenor care trebuie să se adapteze în doi timpi și trei mișcări astfel încât businessul său să aibă cât mai puțin de suferit, fie că este vorba despre un angajat care trebuie să fie eficient lucrând de acasă, cu cel puțin 1 copil care nu dorește altceva decât să se joace, fie că este vorba despre cei cărora le-au fost suspendate locurile de muncă temporar și trebuie să își găsească o preocupare care să le anime timpul liber, acest străin până nu demult. Important este să ieșim cu toții din perioada aceasta cu bine, cu cât mai puține pierderi, conștientizând că nu va mai fi ca înainte și poate nici nu trebuie, rămânând optimiști și sperând că vom putea clădi un viitor așa cum ni-l dorim. Revenirea va impune fiecăruia din noi ieșirea din zona de comfort, ceea ce înseamnă evoluție, în primul rând personală, de aici o primă lumină de speranță că ar trebui să fie mai bine ca înainte.


Având în vedere că mediul de business este extrem de afectat de pandemia globală, se nasc tot felul de situații din cele mai variate:

  • compania care dorea să preia controlul Victoria’s Secrets ar vrea să se retraga din traNDIcție,
  • Facebook urmează să achiziționeze 10% din Jio Platforms în speranța că va obține o cifră mai mare de afaceri și din zona Asia-Pacific, investind 5,7 miliarde $, cea mai mare traNDIcție a Facebook de la achiziția Whatsapp în 2014,
  • Netflix strânge 1 miliard $ prin emitere de obligațiuni pentru “achiziții de conținut”, însă la traficul Netflix din perioada aceasta, mai degrabă vrea să fie pregătit pentru oportunitățile de achiziții de companii sau conținut la prețurile generate de nisipurile mișcătoare ale economiei curente,
  • Platformele de livrare de mâncare JustEat (UK) si Takeaway (Olanda) fuzionează pentru a-și uni forțele și a oferi servicii și mai bune clienților,

și exemplele pot continua.


În România, de la o saptămână la alta, companiile înregistrează rezultate impredictibile acum o lună sau chiar o saptămână: pe piața lactatelor se înregistrează creșteri și de 67% de la o săptămână la alta, activitatea băncilor este în scădere, se previzionează schimbări comportamentale pe termen lung ale consumatorilor, fiind foarte greu de previzionat în ce direcție pentru că nimeni nu știe deocamdată cum reacționează consumatorul în condițiile de acum și în condițiile noului ‘normal’, oricare va fi acela. Previziunile de creștere și expansiune pe 2020 în cel mai bun caz se înjumătățesc sau, din contră, cresc pentru că deja business-ul a fost adaptat pieței.


În aceste condiții generate de pandemie, ne vom întâlni la un capăt cu o explozie de fuziuni și achiziții, iar la celălalt capăt de insolvențe, iar pe drumul dintre cele două, cu business-uri adaptate direct noii piețe. Toate business-urile afectate pot însă a fi desfășurate sub conceptul Kintsugi care este “arta japoneză de reparare a ceramicii sparte cu lac pudrat sau amestecat cu pudră de aur, argint sau platina”, conform Wikipedia, rezultatul fiind mult mai valoros decat obiectul inițial. Fiecare antreprenor și manager are la dispoziție alegerea de a aplica tehnica Kintsugi asupra businessului său care a fost “spart” de către pandemie și, prin adaptabilitate și decizii, poate deveni mult mai valoros în viitorul apropiat.


Știm că cele mai bune decizii se iau în momentul în care ai informațiile necesare la îndemână, fapt pentru care vom veni în următoarele zile într-ajutor și vom scrie despre pașii și urmările procedurilor de fuziuni, achiziții și insolvență, pentru a vă oferi cele mai potrivite unelte pentru Kintsugi.


Până atunci ne puteți scrie întrebările voastre despre acestea astfel încât să vă fim cât mai de ajutor